Suomalainen rekisteritutkimus: sydän- ja verisuonitautipotilailla korkea riski uusintatapahtumille
Suomalainen rekisteritutkimus: sydän- ja verisuonitautipotilailla korkea riski uusintatapahtumille

Suomalainen rekisteritutkimus: sydän- ja verisuonitautipotilailla korkea riski uusintatapahtumilleSydän- ja verisuonitapahtumien tai kuoleman riski on erityisen korkea sellaisilla potilailla, joilla on jo aiemmin ollut vähintään yksi valtimotautitapahtuma. Amgenin tukemassa suomalaisessa rekisteritutkimuksessa selvitettiin uusintatapahtumien riskiä tarkemmin.

Tulokset osoittivat, että uusintatapahtuman riski oli korkein ensimmäisen puolen vuoden aikana ensimmäisestä tapahtumasta. Tämän jälkeen uusintatapahtumien riski vakiintui. Viiden vuoden tarkastelujakson aikana yli 40 % potilaista sai uusintatapahtuman, joista yli puolet johti potilaan kuolemaan.

Uusintatapahtuman riskiä lisäsivät korkeampi ikä, diabetes ja korkea verenpaine. Myös jokainen uusi valtimotautitapahtuma lisäsi seuraavien tapahtumien tai kuoleman riskiä entisestään. Korkean uusintatapahtuman riskin takia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin tulisi puuttua erityisen aktiivisesti valtimotautitapahtuman saaneilla potilailla.

  • Viitteet

    1. Toppila I et al. Clin Cardiol. 2022;45(4):342–351.